Terroir

A szegilongi Gyertyános dűlő aljának (90 – hárslevelű) kivételével az összes terület furmintváltozatokkal van betelepítve. A Palánkos hárslevelű furmint 33 – 66 arányban- a hársmint alapanyaga.

Ültetvényeinken igyekszünk kiemelt hangsúllyal kezelni a szőlővel folytatott viszonyunkat. A környezetterhelést minimumon tartani: egyrészt minimális számú permetezéssel (2012 től a felszívódó gombaölők teljes elhagyása), illetve az atka- , rovarölőszerek és a gyomirtók teljes mellőzésével. Másrészt kerüljük a műtrágyahasználatot, inkább a termésmennyiséget csökkentjük. Esetenként ökológiai művelésben engedélyezett lombtrágyát használunk.

2009-ben EU-s pályázatot nyertünk a Kakas tető agro-környezet-gazdálkodású (környezet kímélő növényvédelem) művelésére.

 

Szegilong, Gyertyános dűlő

 

Fekvése: keleti, délre néző sorokkal

Nagysága: összesen 1,2 hektár

Térállás: 3mX1m

Művelési mód: kordon

A szőlőültetvény részesművelési szerződés keretében működik. Kísérleti válogatott szüretelésű bor készült 2009 ben róla. Az adomány bora.

 

Bodrogkeresztúr, Lapis dűlő

2014-08-26 10.36.31

Fekvése: délnyugati

Nagysága: 0,8 hektár

Térállás: 3mX1m

Művelési mód: kordon

Hasonló koncesszióban műveljük, mint a fentit. 2010-től a tíz szőlősorból kettő a mi elképzeléseink szeint kerül művelésre.

 

Erdőbénye, Palánkos dűlő

 

2014-04-06 17.13.15

Fekvése: keleti

Nagysága: 0,5 hektár

Térállás: 2m X 1m

Művelési mód: kordon

Telepítés: 1986

A dűlő felső, köves részéről a termőréteget az erózió szinte teljesen elhordta. Málladékos, vulkáni kőzetek írják a felszínét, opál módosulatokkal központozva. A dűlő alsó részén a termőréteg elég vastag. Keleti fekvése következtében jellegzetesen keményebb, elegánsabb borokat terem.

 

 

Erdőbénye, Diókút dűlő

 

dscf4278

Fekvése: nyugati

Nagysága: kb 0,3 hektár

Térállás: 3,2mX 1 m

Művelési mód: kordon

A tető erodált, alsó része alluviális (jégkorszaki gleccser/folyam alakította) talaj. Eddig a könnyű bor kategóriában tudtuk megszólaltatni a dűlőt. A 2011 es év megmutathatja a mély értékeit. A terület ez évtől bioművelés szerint él.

 

Rátka, Kerektölgyes dűlő

 

DSCF5295Fekvése: déli

Nagysága: 1,1 hektár

Térállás: 3mX1m

Művelési mód: kordon

Agyagbemosódásos barna erdőtalaj fedi a korán érkező riolittufaréteget. Valószínűleg e két körülmény alakítja borainak jellegzetes harmóniáját. 2009 től a dűlő teteje, sekélyebb termőrétege miatt ad helyt a dűlőszelekciónak, a vékony agyagrétegből riollittufa és különböző hidrokvarcitok szólnak ki. Itt a fürtök mindig apróbbak, sárgábbak, száraz borért szólnak.

 

Mád, Kakasok dűlő

 

2014-04-01 11.35.33Fekvése: a dűlő nyugati, jó kitettségű, magas fekvésű; kb 265 m,dél-délnyugatra telepített (teraszos) sorokkal.

Nagysága: összesen 5 hektár

Térállás: 4,8mX m

Művelési mód: közel 1 hektár kordon, a többi ‘GDC free style’

Telepítés: 1979

Zeolitban gazdag, riolittufás alapkőzet, helyenként andezites foltok (obszidiánnal tarkítva). Vörösagyag. Fluidiális riolittufa. 2009 től Akg.